rever * blog: Ghid pentru barbati: cum asortezi cravata la camasa.

Cravata este accesoriul masculin suprem, de aceea poate fi purtata atat la costumele de zi, cat si la cele de ceremonie. Cu o istorie de patru secole in spate, cravata isi merita pe deplin statutul pe care il are, insa pentru a ajunge aici, ea a trecut printr-o indelungata evolutie stilistica, atat in ceea ce priveste modelele, cat si in ceea ce priveste stilul, culorile si imprimeurile.

Tocmai varietatea incredibil de mare de cravate face ca asortarea lor la camasi sa devina din ce in ce mai dificila. In principiu, nu trebuie sa detii sute de cravate, decat daca iti place sa le colectionezi. Daca esti interesat sa le asortezi corect la camasa, atunci numarul lor se poate reduce considerabil. Important este sa cunosti cateva reguli generale de asortare a cravatei la camasa, apoi sa jonglezi cu diferitele modele pana ce obtii combinatii stilate.

Iata, asadar, un mic ghid util care te ajuta sa asortezi corect cravata la camasa.

Tine cont de asocierea cromatica

Un prim criteriu de care este bine sa tii cont atunci cand vrei sa-ti accesorizezi camasa cu o cravata este combinatia cromatica. Evident, optiunile sunt nenumarate, dar pentru a fi sigur ca nu gresesti, poti alege una dintre cele mai simple trei combinatii:

- cravata sa fie complementara cu nuanta camasii
- cravata sa contrasteze cu nuanta camasii
- cravata sa aiba o nuanta similara cu cea a camasii

Pentru a intelege mai usor schema, poti analiza roata culorilor.

Ghid pentru barbati: cum asortezi cravata la camasa

De exemplu, pentru rosu, culoarea complementara este cea opusa, aduca verdele, in timp ce culorile contrastante sunt cele aflate la distanta de trei sectiuni (galben, albastru), iar cele similare sunt cele aflate in stanga si in dreapta (violet, oranj).

Chiar si cu aceasta roata a culorilor, probabil ca tot mai simpla este teoria, decat practica. De aceea, iti propunem sa mizezi pe contrast. De fiecare data cand iti cumperi o cravata, retine ca aceasta trebuie sa aiba o nuanta mai inchisa decat cea a camasii. Si asa ajungi la o alta regula de baza: cravata trebuie aleasa in functie de camasile pe care le ai in garderoba si nu invers.

Asortarea cravatei la camasile monocromatice

Camasile uni sau monocromatice sunt piese de baza, iar nuantele predominante sunt cele deschise, de obicei alb impecabil, albastru pastel sau roz pastel. Sigur, poti avea in garderoba si camasi inchise la culoare, cum ar fi negru sau bleumarin. In acest caz, cravata trebuie sa aiba o nuanta contrastanta puternica, pentru a se remarca usor in tinuta.

Dar sa revenim la culorile deschise, care sunt cel mai usor de purtat la orice tip de costum barbatesc.

Cea mai versatila este camasa alba. La ea poti asorta orice tip de cravata, indiferent de model sau imprimeu. Chiar si cand vine vorba despre culori, optiunile sunt aproape infinite. Asadar, iata cateva sugestii de asortare a cravatei la camasa alba simpla.

Ghid pentru barbati: cum asortezi cravata la camasa

Daca alegi sa porti camasi albastru pastel, perfecte pentru a-ti pune in valoare masculinitatea, te poti ghida dupa urmatoarele reguli:

- alege o cravata intr-o nuanta din aceeasi paleta cromatica precum camasa, dar cu un ton mai inchis (de exemplu, o cravata bleumarin, cu imprimeu subtil sau cu polka dots).

- pentru contrast, este bine sa alegi cravate in nuante precum burgundy sau galben-mustar.

- pentru a obtine un ansamblu complementar, alege o cravata portocaliu ars.

Camasile roz pastel sunt foarte moderne si usor de purtat, in special la costumele business sau casual, iar asortarea cravatei este relativ simpla. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi un accesoriu intr-o nuanta mai inchisa de violet sau mov, verde inchis sau bleumarin.

Ghid pentru barbati: cum asortezi cravata la camasa

Asortarea cravatei la camasa in dungi

Camasile in dungi sunt si ele foarte versatile, mai ales ca pot fi purtate foarte bine si fara sacoul costumului. La astfel de camasi este bine sa alegi cravate monocromatice sau cravate cu imprimeu dungat ori cu motive geometrice.

O atentie mai mare ar trebui sa acorzi cravatelor dungate. Dungile ar trebui sa fie oblice si ar trebui sa se diferentieze de cele de pe camasa prin marime. Pana la urma, totul tine de preferintele personale, de aceea este bine sa incerci diferite combinatii, pentru a-ti da seama ce te prinde mai bine.

Ghid pentru barbati: cum asortezi cravata la camasa

Asortarea cravatei la camasa in carouri

Camasa in carouri este ceva mai pretentioasa cand vine vorba despre asortare, intrucat deja are un model vizibil. Prin urmare, cravata trebuie sa vina si ea cu un imprimeu de impact, altfel rolul ei ar fi mult diminuat. Iata cateva reguli care te vor ajuta sa asortezi cravata la camasa in carouri:

- alege o cravata intr-o nuanta similara, contrastanta sau complementara cu cea a carourilor. De exemplu, o cravata bleumarin va arata senzational la o camasa cu carouri albastru pastel.

- alege o cravata cu dungi oblice mari sau cu polka dots, daca vrei sa iasa in evidenta alaturi de carouri.

- daca ai o camasa cu carouri multicolore, alege o cravata monocromatica care sa aiba una dintre nuantele de pe camasa.

Iti recomandam sa eviti cravatele cu imprimeu paisley sau geometric, deoarece ar putea incarca prea mult tinuta.

Ghid pentru barbati: cum asortezi cravata la camasa

Acestea sunt cateva reguli de baza de care este bine sa tii cont atunci cand vrei sa asortezi corect cravata la camasa. Intra in shopul Rever.ro si vei gasi o gama foarte variata de cravate pentru camasi business si camasi casual.


Sursa foto: fashionbeans.com, pinterest.com

 

Go to TOP