rever * blog:   Butonii pentru camasa: 100 de ani de eleganta si istorie

Istoria butonilor pentru camasa

intre

Anglia Victoriana si Swinging Sixties


Pe 16 octombrie 2012, la Maite Galerie D'art din Luxemburg a fost sarbatorita cea de-a 150-a aniversare a butonilor pentru camasa, organizatori fiind Antique Cufflinks 1860-1960

si implicit,

designerul / colectionarul belgian Guy-David Lambrechts.

GLIDER blog - butoni camasa

In 2011 acesta a lansat asa-numita carte, ce cantareste in jurul a 4 kg de informatie si in cadrul careia sunt prezentati butoni pentru camasi, accesorii masculine reprezentative pentru domni cu personalitate din lumea intreaga.
Incepand cu primele modele oferite la 1862 World Exhibition din Londra, cand lumea fashion a transformat acest accesoriu intr-o forma de arta in miniatura, si pana in perioada renumitilor ani 1960.


Interesant este ca bunicul domnului Lambrechts, prezent la evenimentul din Londra, a fost fascinat de micile opere de arta, astfel ca a comandat prima pereche de butoni belgieni creata vreodata. Butoni ce exista si astazi in colectia lui Guy-David Lambrechts care, surprinzator (sau nu !), inca ii poarta.

GLIDER blog - butoni camasa

Cartea este dominata in mare parte de poze, putinul text continand relatari despre aparitia butonilor in lume si istorisiri interesante despre cum acest accesoriu a migrat prin randul domnilor din diferite perioade, oferindu-le acestora posibilitatea de a-si exprima atitudini, de a impresiona pe ceilalti, chiar de a-si ascunde secrete personale, cum ar fi pozele amantelor in interiorul butonilor folosind diverse mecanisme din acele vremuri.

GLIDER blog - butoni camasa

Printre diverse  relatari, una cu siguranta ne va atrage atentia in mod special, butonii de pe Titanic. Povestioara spune ca printre pasagerii clasei intai ai cursei ce a dus nava Titanic pe fundul Atlanticului, se afla si un stramos de-al lui Guy-David Lambrechts ce i-a lasat bunicului sau, de asemenea colectionar, o pereche de butoni ce aveau inscriptionati insasi vasul Titanic si care au fost cumparati chiar de la unul din magazinele de pe acesta. Astfel, povestea spune ca acum, Lambrechts detine una dintre putinele perechi de butoni Titanic existente din acea vreme, poate chiar singura.

GLIDER blog - butoni camasa

Pe langa alte numeroase exemple de butoni exclusivisti pe care Lambrechts ii are in colectie, se numara si prima pereche de butoni pentru camasa BMW, diverse accesorii create de Casa Fabergé si alte miniaturi artistice din micromozaic.

GLIDER blog - butoni camasa

Pe langa putinele lucruri povestite de mine mai sus, in aceasta carte se regasesc toate tipurile de butoni pentru camasa din perioada 1860 – 1960, alaturi de mici povestioare cel putin impresionante sau informatii despre materialele folosite, precum agate, lemn, pietre etc.

GLIDER blog - butoni camasa


Cartea a fost printata in Belgia, intr-un numar limitat de 3000 de exemplare, este scrisa cu fir de aur si copertata cu piele de crocodil.
Se zvoneste ca exemplarele prezentate nu sunt nici jumatate din numarul de modele pe care  Guy-David Lambrechts le detine in colectia sa!

GLIDER blog - butoni camasa

Poveste sau realitate, strategie de marketing sau fapte traite si relatate, indiferent care ar fi motivul redactarii aceastei carti de catre Guy-David Lambrechts, rezultatul ramane unul singur :

Butonul pentru camasa a fost si va ramane un semn al elegantei supreme si personalitatii unui domn.

GLIDER blog - butoni camasa

GLIDER blog - butoni camasa



 

Go to TOP